Fooien & betalingen

Fooiengeld:

Het geven van fooien is een veelbesproken onderwerp als het om cruisen gaat. Ondanks dat de fooien meestal niet inbegrepen zijn in de reisprijs, is fooien geven wel verplicht. Dan stelt zich de vraag: Hoeveel fooi moet ik geven, aan wie, wanneer? De hoogte van de fooien is afhankelijk van de rederij, maar er kan in de regel gesteld worden dat tussen de 8 en 10 euro per dag per persoon gerekend wordt.

De fooien worden automatisch van de scheepsrekening gerekend
Bij vele Amerikaanse rederijen worden de fooien automatisch verrekend via uw scheepsrekening. Dit wordt dan verdeeld onder de medewerkers en bedienden aan boord die mee instaan voor uw droomvakantie. Rederijen die fooien automatisch verrekenen zijn bijvoorbeeld: Royal Caribbean International, MSC, Holland America Line en Cunard.

De fooien worden manueel gegeven
Bij rederijen zoals Hapag-Lloyd worden er de laatste avond van de cruise briefomslagen uitgedeeld. Hiermee kunt u zelf beslissen voor welke medewerker u graag welke fooi achterlaat. De rederij voorziet steeds richtlijnen over hoe hoog de fooien moeten zijn.

De fooien inbegrepen in de reisprijs
Een derde mogelijk is dat de fooien reeds inbegrepen zijn in de reissom. Dit is het geval bij TUI Cruises, AIDA en Azamara Cruises, maar het komt ook voor bij luxerederijen als Silversea en Regent.

Betaling aan boord

Om de reis zo aangenaam mogelijk te maken en niet met te veel cash geld rond te lopen, wordt aan het begin van de cruise een cruisecard voor u gemaakt. Deze cruisecard is verbonden met uw kredietkaart, alternatief kan er een geldbedrag of reischeque afgegeven worden. Deze kaart is naast uw betalingsmiddel ook de kamersleutel en dient als identificatie bij het in- en uitschepen. Op het einde van de reis krijgt u dan een overzicht van al uw uitgaven, maar er kan natuurlijk altijd een tussenstand opgevraagd worden tijdens de reis.

Waarom moet ik fooien voldoen?

Fooien zijn over het algemeen niet in het cruisetarief begrepen en worden pas aan boord verrekend. Bij enkele rederijen, zoals AIDA Cruises, Costa Cruises, Norwegian Cruise Line, Azamara Club Cruises, Hapag Lloyd Cruises, Seadream Yacht Club, Silversea Cruises, Crystal Cruises en Seabourn zijn de fooien wél inbegrepen. Soms worden de fooien niet in rekening gebracht, bijvoorbeeld omdat een rederij een cruise in de aanbieding doet. Het geven van fooien is bij cruises een ingeburgerd gebruik en men moet rekening houden met een bedrag van ca. € 10,- tot € 15,- per persoon per dag. Deze bedragen zullen in de meeste gevallen automatisch bijgeschreven worden op de boordrekening, u betaalt bij ontscheping. Bent u het daar niet mee eens, dan kunt u dit in de meeste gevallen aan boord laten aanpassen. Onze ervaring is dat rederijen het te betalen bedrag alleen willen aanpassen als u met een onderbouwde klacht komt.

Welk bedrag komt er ter plaatse nog bij aan fooien?

Bij Holland America Line wordt een bedrag van $13,50 p.p. per dag automatisch bijgeschreven op uw uw boordrekening en aan het eind van uw cruise met u verrekend. Verblijft u in een suite dan dan betaalt u $15 p.p. per dag. Bent u het daar niet mee eens, dan kunt u dit in de meeste gevallen aan boord laten aanpassen. Onze ervaring is dat rederijen het te betalen bedrag alleen willen aanpassen als u met een onderbouwde klacht komt.

Betaling aan boord & faciliteiten:

Betaling aan boord

Om uw cruise zo mooi en zorgeloos mogelijk te maken vindt u hier meer informatie over de juiste fooien en betalingsmethodes.

Faciliteiten

De entree tot nagenoeg alle faciliteiten aan boord van de schepen is inbegrepen (bijvoorbeeld shows, theater, discotheek), alsmede het gebruik van zwembaden en andere sportfaciliteiten. Voor excursies, massages etc. dient wel betaald te worden. Daarnaast dienen de drankjes die niet inbegrepen zijn bij uw cruisereis ook betaald worden. Bij de reis van uw keuze kunt u deze specificaties op onze website vinden. Fooien zijn in de meeste gevallen niet in de reissom inbegrepen maar zijn wel verplicht. Reken in dat geval op een bedrag van ca. 6 tot 10 euro per dag per persoon. Dit bedrag wordt automatisch op uw scheepsrekening bijgeschreven. Alle uitgaven aan boord worden op een boordrekening gezet die aan het einde van de reis voldaan dient te worden. Betalen aan boord doet u met de cruisecards, dus contant geld hoeft u tijdens uw reis niet op zak te hebben (behalve voor het casino).

Indien u bij inscheping de rederij heeft gemachtigd, wordt uw boordrekening via uw creditcard automatisch belast. In de nacht voordat u ontscheept ontvangt u de factuur in uw hut. Indien er iets niet klopt dient u dit voor u van boord gaat te melden, zodat dit gecorrigeerd kan worden.

Het is ook mogelijk om uw boordrekening contant te betalen, u dient dan vooraf een contante borg te storten bij de receptiebalie van uw cruiseschip of in de cruiseterminal bij inscheping. Zodra dit bedrag verbruikt is dient u opnieuw een borg te storten. Uiteraard krijgt u het restantbedrag dat na uw cruise over is terug. Let op: Het is niet mogelijk om met uw pinpas aan boord te betalen.

Let op: steeds meer banken blokkeren pinpassen automatisch voor gebruik buiten Europa. Indien u een cruise maakt waarbij u landen aandoet welke buiten Europa vallen, kunt u uw pas vooraf (voor de duur van uw vakantie) instellen op ’gebruik wereldwijd’. Dit kan online op de website van uw bank of telefonisch. Er wordt veelal aangeraden dit minimaal 48 uur voor vertrek te doen.

 

Contact

De Valk Cruises
Danielle Sijbrands

Industrieweg 30A
1613 KV GROOTEBROEK

Tel: 0228-524403 (openingstijden)
E-mail: danielle@devalkcruises.nl

De Valk Cruises is een handelsnaam van Sijbrands Reizen VOF en in samenwerking met Zeetours.

 

Contact

De Valk Cruises
Danielle Sijbrands

Industrieweg 30A
1613 KV GROOTEBROEK

Tel: 0228-524403 (openingstijden)
E-mail: danielle@devalkcruises.nl

De Valk Cruises is een handelsnaam van Sijbrands Reizen VOF en in samenwerking met Zeetours.

 

Hulp Nodig?

Wij bellen je graag voor persoonlijk advies. Geef hieronder aan wanneer je teruggebeld wilt worden.

You have Successfully Subscribed!